Tips in Bree
Zoeken
Openingsuren stadhuis

Openingsuren stadhuis Bree
(Ruimtelijke ordening en leefmilieu, Burgerzaken, Financiële dienst)

ma 08.30u-12.30u  
di 08.30u-12.30u 14u-18.00u
wo 08.30u-12.30u 14u-16.00u
do 08.30u-12.30u  
vr 08.30u-12.30u  

 

Openingsuren Centrale balie
(Onthaal, Toerisme, Ombudsdienst, AGB)

ma 08.30u-12.30u 14u-16.30u
di 08.30u-12.30u 14u-18.00u
wo 08.30u-12.30u 14u-16.00u
do 08.30u-12.30u 14u-16.30u
vr 08.30u-12.30u  

 

Contact
Vrijthof 10
3960 Bree
Tel. 089 84 85 00
 
bree.be Webutation
 
Links
 
 

Welkom!

Bienvenu! Willkommen! Welcome 
 

Openbare werken en mobiliteit in Bree
centralebalie@bree.be

www.bree.be/mobiliteit

www.bree.be/breetop

Met de bus naar het eerste middelbaar

De Lijn wil het openbaar vervoer in Bree stimuleren. Daarom biedt ze alle Breese jongeren die de overstap maken naar het eerste middelbaar een gratis Buzzy Pazz maandabonnement met geldigheidsperiode van 1 tot 30 september 2018.

Wil je meer info over dit kennismakingsaanbod? Of wil je gebruik maken van deze aanbieding? Bezorg dan je naam, adres, geboortedatum en rijksregisternummer aan de dienst abonnementen van De Lijn via abonnementen@delijn.be of 011 85 42 51.
 

Bree Live - Vrijdag 3 augustus 2018

Verschillende Breese horecazaken en het stadsbestuur slaan jaarlijks de handen in elkaar om Bree om te toveren tot een muzikaal festival. Gezelligheid troef met live muziek van diverse bands op verschillende locaties. 

Gratis muziek vanaf 20.00 u.

Wijziging dienstregeling De Lijn - vanaf 25 juni 2018

Belangrijke info voor onze busreizigers!

Op 25 juni wijzigt De Lijn Limburg haar aanbod. De busmaatschappij stemt de dienstregeling nog beter af op de schooluren en op de situatie op de weg. Hiervoor werd een groot aantal lijnen onderworpen aan rijdtijdanalyse.

Een overzicht van de wijzigingen per lijn vind je hier. Lijnen 8, 14, 183 en 302 ondergaan kleine wijzigingen. 

 

Werken in de Rorenweg

Aquafin optimaliseert, i.s.m. het Stadsbestuur van Bree, de bestaande overstort in de Tongerlosestraat. Hiervoor wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd in de Carloweg en de Rorenweg. De wegenis wordt, na aanleg van de leidingen en de realisatie van de huisaansluitingen, vernieuwd. De werken zullen duren tot begin 2019. Handelaars blijven bereikbaar!

In het belang van je eigen veiligheid dringen we er nog eens op aan om de omleiding strikt te volgen, zeker tijdens werkdagen wanneer er werken in uitvoering zijn!

Op vrijdag 6 juli 2018 wordt de asfaltverharding geplaatst. Tussen 7.00 u en 18.00 u mag over dit nieuwe asfalt absoluut niet gereden worden en zijn dus ook opritten in de werkzone onbereikbaar. Neem maatregelen en zet je wagen buiten de werkzone aub!

Dankjewel voor jullie begrip!

 

Herinrichting Stationswal

De nieuwe Stationswal wordt een zone met aandacht voor groen en veiligheid van alle weggebruikers. We kijken nu al uit naar de omgeving van de Verwertoren. Het wordt een gezellige zit- en speelzone met respect voor het historische karakter van Bree. Deze herinrichting zal een klein jaartje in beslag nemen.

In de eerste fase (2 mei tot bouwverlof) wordt de binnenkant van dit stukje ring aangepakt. Na het bouwverlof komt de buitenzijde van de ring aan de beurt. Geregeld zal dus de verkeerssituatie wijzigen. Let goed op en hou het veilig voor jezelf, voor zwakke weggebruikers en voor de uitvoerders van de werken.

Dankjewel voor jullie begrip bij mogelijke verkeershinder! Aannemer Kumpen doet er alles aan om de bereikbaarheid van de handelszaken te garanderen tijdens de werken. De handelaars zorgden zelf voor een toffe website www.stationswal.be met een stand van zaken en enkele dankje-voor-het-geduld-promo's.

 

 

WhatsApp buurtpreventie!

In mei 2016 werd het project WhatsApp buurtpreventienetwerken (BPN) in Bree opgestart. Politie en stadsdiensten doen beroep op vrijwillige coördinatoren die hun buren mobiliseren. De bedoeling is dat de WhatsApp-groep een ‘slapend’ netwerk is dat enkel bij verdachte of alarmerende situaties wordt gebruikt.

Er zijn 12 Breese netwerken die een volledige dekking van ons grondgebied verzorgen.  Je kan ook inschrijven door dit formulier ingevuld te bezorgen aan centralebalie@bree.be .

 

Rijrichtingen veranderen in centrum Bree!

Binnen de kleine ring wordt het opletten en breken met gewoontes! Vanaf 6 november kan je het centrum nog altijd binnen rijden via de Kloosterstraat, maar vanaf dan ook via de Hoogstraat. Via de Gerdingerstraat kan dat dan niet meer. De Markt wordt een éénrichtingsstraat in de richting van de Nieuwstadstraat en Gerdingerstraat, dus  je rijdt het centrum ‘in’ via de Kloosterstraat en Hoogstraat, en ‘uit’ via de Nieuwstadstraat of Gerdingerstraat.

Stift wordt volledig eenrichtingsstraat. Het deel waar vroeger al eenrichtingsverkeer was, verandert van rijrichting. Ook in de Glycinestraat, Bloemenstraat en Witte Torenstraat draaien de rijrichtingen om. In de Boogschutterstraat wijzigt de rijrichting halverwege de straat om te vermijden dat het een sluipweg wordt. Tegelijkertijd wordt ook op de Witte Torenwal eenrichtingsverkeer ingevoerd.

Kort en lang parkeren

De blauwe zone breidt uit. Vanaf 6 november leg je je parkeerschijf ook in de Conenstraat, Nieuwstadpoort, Zijstraat, Boogschutterstraat, Passtraat, Stift, Glycinestraat, Witte Torenstraat en Gerdingerpoort vanaf de kleine ring tot aan het kruispunt met Stift. In deze straten mag je dan maximaal 2 uur parkeren (tenzij anders is aangegeven). Wil je zorgeloos genieten van je uitje in Bree, dan kan je terecht in de ondergrondse Augustijnerparking. Het eerste uur sta je er gratis. Vanaf het tweede uur betaal je slechts € 0,80: goedkoop, gemakkelijk te bereiken en midden in het centrum van Bree! Kortbij is het Stadsplein en de nieuwe parking tussen bib en Vredegerecht ook voor onbeperkt parkeren gereserveerd.

Op wandelafstand van het centrum mag je eveneens onbeperkt parkeren aan de sporthal, het zwembad, de parkeerstroken langs de Millenstraat en aan het voormalige ziekenhuis. Tegen het einde van het jaar komen er nog enkele zones bij. Je hoort er binnenkort meer over.

Welkom op de markt van Bree

Sinds vrijdag 17 november zijn de marktkramers van de Kloosterpoort en het Stadsplein verhuist naar de vernieuwde Grauwe Torenwal.

 

Benieuwd? Kom dan zeker vrijdag naar de markt in Bree!

 

En voor wie het nog niet wist: de marktkramers in het centrum blijven gewoon op hun vertrouwde plekje staan. Ook zij heten jullie van harte welkom!

Tot vrijdag?!

Grauwe Torenwal is blauwe zone, je parkeerschijf leggen is dus de boodschap!


Opgelet:

De nieuw aangelegde parkeerplaatsen op de Grauwe Torenwal vallen in de blauwe zone. Je passeert op elke toegangsweg een blauwe streep/signalisatie. Dit betekent gratis parkeren voor maximum 2 uur mits het leggen van je parkeerschijf.

 

Test met nieuwe Shop&Go parkings ter hoogte van Witte Torenwal

Op parkeerplaatsen met de aanduiding Shop&Go parking parkeer je 30 minuten zonder schijf of ticket om een snelle boodschap te doen.

Zo blijven de parkeerplaatsen dicht bij de handelszaken beter beschikbaar voor wie ze bedoeld zijn: de Breese klant! Snel even een brood, een cadeautje, een apotheekbezoekje,... Als een wagen langer dan 30 minuten op een shop&go parking staat, stuurt het systeem een berichtje naar de parkeerwachters die meteen kunnen optreden.


 

Beleef het mee in Bree

Belgian Air Force Days - 8 en 9 september

Ook gefacineerd door vliegtuigen? Kom op deze beide dagen vanaf 10.00 u  genieten van een adembenemend vliegprogramma. In de Static Area zijn er prachtige tentoonstellingen en allerhande randactiviteiten voorzien.

Als inwoner van Bree kan je tickets kopen tegen verminderd tarrief. Per gezin (zelfde adres) worden er 2 tickets aangeboden aan € 6 p.p. en vanaf het derde ticket betaal je € 10 p.p.

Tickets bestellen kan via deze link: online tickets.  

Meer info: www.belgianairforcedays.be


 

Actualiteit in Bree

Het Voedselagentschap heeft op vrijdag 29 juni 2018 tijdelijke maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte van Newcastle een halt toe te roepen.

Hierdoor geldt er vanaf maandag 2 juli 2018 in gans België:

- een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen, …) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels naar of door hobbyhouders of particulieren;

- een verbod om met deze vogelsoorten deel te nemen aan verzamelingen (markten, tentoonstellingen, beurzen, prijskampen, …).

Deze verbodsbepalingen gelden gedurende 30 dagen, tot en met 31 juli 2018.

Ze zijn niet van toepassing op alle andere in gevangenschap gehouden vogels (bijv. wedstrijdduiven, zang‐ en siervogels, papegaaien, parkieten, …)

Nieuwe Gemeenschapszaal Zaal Boneput

Huisartsenpraktijk Boneput en Groep Sam & Sports and More nam een tijdje geleden de intrek in de nieuwbouw die gerealiseerd werd op de Boneput, vlak achter de rode zaal. Als onderdeel van dit project werd ook een nieuwe multifunctionele ruimte voorzien, die overdag te gebruiken is voor kiné-oefeningen, en op weekavonden en in het weekend door de verenigingen en inwoners van Bree als feestzaal, vergaderruimte of sportplek. 

De zaal heeft een oppervlakte van 200m² met een toog, aparte keuken, tafels en stoelen voor max. 120 personen. Tarieven en meer info over het huren van de zaal vind je op https://zaalboneput.be/. Zaal Boneput reserveren kan enkel via het online reservatieformulier op deze website.

Nieuwe theaterzaal ‘De Zeepziederij’

Met ‘De Zeepziederij’ wordt een nieuw hoofdstuk Breese cultuurgeschiedenis geschreven. Na jaren trouwe dienst zal in de nabije toekomst afscheid genomen worden van de nu nog operationele Breughelzaal. De Zeepziederij, in ontwikkeling op de voormalige site van TISM (Technisch Instituut Sint-Michiel), zal de taak van de Breughelzaal overnemen.

Het Breughelteam (weldra: team Zeepziederij) gaat er prat op om in no-time hun toekomstige werkplaats om te toveren tot één van de gezelligste cultuurhuizen in de omgeving. “We laten De Zeepziederij uitgroeien tot een theaterzaal met aanzien tot ver buiten de regio. Met een knap uiterlijk, maar vooral met een nieuwsgierige, sociale, sympathieke en uitnodigende inborst.”, zo klinkt het. 

Zwaluwen in Bree

Wanneer er zwaluwen bij je thuis tot broeden gekomen zijn, kan je een premie aanvragen aan de Centrale Balie van het stadhuis via 089 84 85 00 of centralebalie@bree.be. Na een controle wordt de subsidie dan in het najaar uitbetaald.

Om de zwaluwen nog beter te helpen sloegen enkele basisscholen, Natuurpunt Bree en het stadsbestuur de handen in elkaar. Op het terrein achter de Bongerd werd een bak met modder geplaatst door onze werkploeg van Labor Ter Engelen. De zwaluwen uit de buurt kwamen hier in grote getale het nodige materiaal halen om hun nesten te bouwen.

Alle leerlingen van het 4e leerjaar kregen bovendien les hierover en gingen enkele zwaluwnesten in de buurt bekijken. Eerder dit jaar werd er in Tongerlo aan de kerk en in Beek in het park Graevenveld een zwaluwhotel geplaatst. De huiszwaluwen vinden hier gelegenheid om nesten te bouwen.

Afhalen tegoed huisvuilzakken 2018 vanaf midden februari

In de loop van 2018 ontvangt iedere inwoner een afvalbelasting. In de belasting zit een hoeveelheid huisvuilzakken inbegrepen die je tegoed hebt (=quotum huisvuilzakken 2018). Deze huisvuilzakken kunnen adhv je identitieitskaart afgehaald worden aan de centrale balie van het stadhuis. Voor 14 februari is het quotum nog niet opgeladen in je account, het heeft dus geen zin om voor die datum voor het afhalen van het tegoed te komen. Je kan wel altijd bij ons terecht om huisvuilzakken te kopen tegen betaling.

Meer info


 

Lees het nieuwe stadsmagazine online

 
 
 
 
 
 
Bekijk onze publicaties ook op https://issuu.com/stadbree
 

 

Toeristische brochure

In deze toeristische brochure kan je Bree ontdekken, naast een beetje geschiedenis, vind je er vooral veel tips over leuke plekjes, puur genieten, waar overnachten in Bree en wat er valt te beleven. Er ligt een gratis exemplaar voor je klaar aan de Centrale Balie van het stadhuis.

lees meer...

Wil je nog meer Bree ontdekken, neem dan zeker een kijkje op de toerismepagina.